Påsk i kyrkan

Påsken firas för att minnas att Jesus dog och sedan uppstod för vår skull, för alla människors skull. Påsken handlar ju för en del om ägg, godis och mat, men det är för att fira segern över döden och kärlekens vinst.

Långfredagen är ofta en formell och sorgsen dag eftersom det var på denna dag som Jesus dog. Dock blir det "gladare" på påskdagen då han återuppstod och det är ju en anledning god som någon att fira.

Skärtorsdag

Påsken inom kyrkan inleds på skärtorsdagen i den vecka som kallas för stilla veckan. Det var på skärtorsdagen som Jesus åt sin sista måltid tillsammans med sina 12 lärjungar. Under tiden som de äter säger Jesus att de ska fortsätta att bryta bröd och dricka vin tillsammans, även när han inte finns ibland dem. Gör det till minne av mig, säger Jesus.

Senare på natten grips Jesus i Getsemane trädgård av romerska soldater. Han blev förrådd av Judas, som mottog 30 silvermynt för att avslöja vem Jesus var. Judas visade soldaterna detta genom att ge Jesus en kyss. 

Skärtorsdagen i kyrkan sker genom skärtorsdagsmässa. Trots att den är inledningen till långfredagen ses ändå denna mässa som en glädjens och festens måltid, som den Jesus firade med sina vänner den sista kvällen. 

Långfredag

De romerska soldater som grep Jesus förde honom sedan till förhör hos Pontius Pilatus. Han beslutar att Jesus ska dömas till döden. Anledningen är att Jesus har gjort anspråk på att kalla sig judarnas kung.

Jesus får själv bära sitt kors till Golgata som är en kulle utanför staden. Där kosfästs han bredvid två rövare. 

När Jesus dör så berättas det att mörkret faller över jorden och Jesus ber till Gud med orden ur Psaltaren 22: ”Min Gud, min Gud varför har du övergivit mig?”

När Jesus dör så skakar jorden och vakten vid korset säger: ”Den mannen måste ha varit Guds son”.

En av lärjungarna tar ner Jesus från korset, lindade kroppen med linnebindlar och kryddor och lade honom i en grav i närheten av platsen där han korsfästs.

I kyrkan är långfredagen stilla och allvarlig. Ofta låter man bli att använda instrument i musiken och kyrkklockorna ringer inte. Redan på skärtorsdagens kväll har man dukat av altaret och satt dit en vas med fem röda rosor, som symboliserar Jesus fem sår.

Påskdagen

Under påskdagen kommer en grupp kvinnor till Jesus grav. Då är stenen bortrullar och hans kropp är inte där. Jesus har uppstått från döden. Alla evangelisterna (Matteus, Markus, Lukas och Johannes) skriver om påskdagen, men på lite olika sätt. På påskdagen firar vi att livet har segrat över döden och att godheten har segrat över ondskan. Guds kärlek kan rädda oss. I kyrkan firas det ofta på påskdagens morgon eller förmiddag – ibland redan vid midnatt mellan påskafton och påskdagen. Det är en glad gudstjänst. Man tänder ett stort påskljus som en symbol för att ljuset har besegrat mörkret. Påskljuset är sedan tänt i varje gudstjänst fram till Kristi himmelsfärds dag. 

Annandag påsk

Under annandag påsk så visar sig Jesus för sina lärjungar på olika sätt. De har olika reaktioner på detta. En del tvivlar på att det är äkta, andra vill ha bevis. Oavsett hur de reagerade så stannade Jesus hos dem för att dela deras tillvaro. 

Påskafton är en dag som är gudstjänsfri i Svenska kyrkan. 

6 Apr 2020