Kyrkans högtider

Kyrkans högtider inom kristendomen är flera stycken. De tre största är dock jul, påsk och pingst. De allra flesta högtider inom kristendomen kretsar kring händelser i Jesu liv, men det finns också högtider som lyfter fram helgon, martyrer och apostlar.

Inom kort kommer det att bli advent och det är något som rymmer både tro och traditioner. Julen handlar ju om Jesu födelse. En natt för 2 000 år sedan föddes Jesus i ett stall i Betlehem. Advent är väntan inför Jesus ankomst. Kyrkan firar dessa fyra veckor i advent med att läsa nya bibeltexter varje vecka som berättar om olika tider och händelser i Jesus liv. 

Anledningen till att vi idag har adventsstjärnor härleder även det till Jesus. Advensstjärnan ska påminna oss om Betlehemsstjärnan. Den stjärna som lyste ovanför stallet i Betlehem där Jesus föddes. Anledningen till att vi har adventsstakar kommer inte från bibeln, utan det är en gammal tradition då folk tände ljus i fönstren på juldagens morgon. Detat gjordes så att vägen skulle lysas upp för dem som åkte till julottan. 

 

 

30 Oct 2018